Περί τοῦ πολέμου εἰς τό Ἰράκ 2003

Αριθμ. Πρωτ. 173

Εν Ηρακλείω τη 11η Μαρτίου 2003

Προς
Τους Αιδεσιμωτάτους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς και τον ευσεβή και φιλόθεο Λαό της Εκκλησίας Κρήτης.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Ως Επίσκοποι και Ποιμένες της ‘Εκκλησίας Κρήτης παρακολουθούμε με θλίψη και ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από τον προετοιμαζόμενο πόλεμο στο Κράτος του Ιράκ.

Eνώνομε και εμείς την φωνή μας με την φωνή και την κραυγή των εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας και τάξεως, σε όλο τον κόσμο και μαζί με όλους, σε οικουμενική ενότητα μέσα από την κατανυκτική ατμόσφαιρα των Χαιρετισμών της Παναγίας και του κλίματος της λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, διασαλπίζομεν, ότι ο πόλεμος και ή βία δεν θα είναι ή λύση των οποιωνδήποτε υπαρκτών προβλημάτων. Αντίθετα, τούτος ο πόλεμος, σίγoυρα, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα και δυσκολότερα προβλήματα σ΄ όλη την γη.

Είμαστε βέβαιοι και διακηρύσσομε προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο πόλεμος πού βρίσκεσαι μπροστά μας πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και κάθε θυσία. Τα βαθύτερα αίτιά του, δεν δικαιολογούν, ούτε την κήρυξη, ούτε την συνέχισή του.
Καμμιά αλαζονεία και αυθαιρεσία, οποιουδήποτε Κράτους, μικρού η μεγάλου, δυνατού η αδύνατου, ακόμη και της παγκοσμιοποιημένης υπερδύναμης του σημερινού κόσμου, δεν δικαιώνει τούτο τον πόλεμο. Ένα πόλεμο, ο όποίος με την σύγχρονη προηγμένη τεχνολογία, την γνώση και την τεχνική πού χρησιμοποιείται σήμερα, θα ανάψει με την κήρυξή του την θρυαλλίδα και θα προκαλέσει πολλές ακόμη εκρήξεις, συρράξεις και φονταμενταλι¬στικά φαινόμενα τρομοκρατίας. Συγχρόνως, θα πυροδοτήσει την ένταση και την βία σε παγκόσμιο επίπεδο και θα βλάψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον του Πλανήτη μας. Καμμιά αμφιβολία δεν υπάρχει, ότι με τον επαπειλούμενο αυτό πόλεμο δεν θα πληγεί μόνον ένας λαός, άλλά ολόκληρη ή ανθρωπότητα και όλος ο πλανήτης.

Με αυτά τα δεδομένα, ως ‘Επίσκοποι της ‘Ορθοδόξου ‘Εκκλησίας Κρήτης, οι οποίοι λατρεύομε και υπηρετούμε τον Άρχοντα της Ειρήνης, τον Κύριο των Κυρίων και Παντοδύναμο, τον Βασιλέα των Βασιλέων, τον Ιησού Χριστό, καλούμε τούς ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο και στην υπερδύναμη της Αμερικής να προβληματισθούμε και να διερωτηθούμε όλοι μαζί:

Γιατί τόσοι άνθρωποι να θυσιαστούν και να χάσουν την ζωή τους; Γιατί τόσα ανθρώπινα πλήθη να χάσουν την υγεία και την ακεραιότητά τους και να ζουν ανάπηροι και πονε¬μένοι; Γιατί να προκαλέσομε τον θάνατο και την ασθένεια σε αθώα παιδιά και ηλικιωμέ¬νους, οι οποίοι κατά κανόνα είναι τα θύματα του πολέμου; Γιατί να προκαλέσομε και άλλη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την χρήση χημικών και τοξικών όπλων; Γιατί να διατεθούν αστρονομικά ποσά σ’ αυτό τον πόλεμο, την ίδια ώρα κατά την όποία εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο, πεθαίνουν από την πείνα, τις ασθένειες, την έλλειψη φαρμάκων και ιατρικής περιθάλψεως;

Μπροστά σ’ αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα και διλήμματα κάνομε έκκληση στην Hγεσία της Αμερικής και όποιων άλλων Κρατών της γης, ιδιαιτέρως δε στους Παγκόσμιους Oργανισμoύς και τον Ο. Η. Ε., να ματαιώσουν τα πολεμικά σχέδιά τους και να σταματή-σουν την πολεμική μηχανή. Να γίνουν οι ίδιοι πρωτοπόροι της ειρήνης, ευεργέτες όλης της ανθρωπότητας, του ίδιου του φιλειρηνικού λαού τους, άλλά και όλου του κόσμου.

Ταυτόχρονα καλούμε τούς αρμοδίους του καθεστώτος του Iράκ να σεβασθούν την ανθρωπότητα και τον ίδιο τον Λαόν τους, να αποδοκιμάσουν εμπράκτως τον πόλεμο και να καταστρέψουν τα επικίνδυνα όπλα πού διαθέτουν.

Καλούμεν, επίσης, την Ενωμένη Ευρώπη και την Ελληνική Προεδρία, να λειτουργήσει, ως οχυρό της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Να υψώσει την φωνή της, όσο γίνεται πιο έντονα και να παρέμβει δυναμικά και αποτελεσματικά, για την οριστική ματαίωση του πολέμου και την εξασφάλιση της ειρήνης, για όλη την ανθρωπότητα.

Ιδιαιτέρως όμως, καλούμεν εσάς τούς ευγενείς και γενναίους ανθρώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, τον αγαπημένο μας Λαό, να διαδηλώσετε και να διατρανώσετε τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά σας αισθήματα και με ειρηνικούς και δημοκρατικούς τρόπους¬ να συμβάλομε και να αγωνισθούμε όλοι μας για να ματαιωθεί ο πόλεμος πού φαίνεται να έρχεται. Πάνω απ΄ όλα παρακαλούμεν όλους τούς ανθρώπους της γης, ιδιαιτέρως δε τον Ιερό Κλήρο, τούς ευλαβείς Μοναχούς και όλο τον ευλογημένο Λαό του Θεού της Νήσου μας, να ζητήσουμε την μεσιτεία της Υπερμάχου Στρατηγού της Παναγίας και όλων των Αγίων μας. Να ικετεύσομε τον Άρχοντα της ειρήνης, τον Κύριον και Θεό μας Ιησού Χριστό, “να διασκεδάσει βουλάς” πολεμοχαρών Εθνών να φωτίσει τους Ηγέτες του κόσμου να εξαντλήσουν όλα τα ειρηνικά μέσα, για να δρομολογηθούν και να δοθούν μέσα από τα παγκόσμια όργανα, ειρηνικές λύσεις, στα σύγχρονα προβλήματα του κόσμου.

Να επικρατήσει ή πολυπόθητη ειρήνη, ως καρπός του Αγίου Πνεύματος και ύψιστο αγαθό για κάθε άνθρωπο σ’ όλη την Οικουμένη. Να γίνει πραγματικότητα στις μέρες μας ή Προφητεία του Ησαίου “ου λήψεται έθνος επί έθνος μάχαιραν και ου μάθωσιν έτι πολε¬μείν” (Ησαίου κεφ. Β. 4).

Από την πλευρά μας, μένομε αταλάντευτοι στην ειρήνη των Λαών, την υγεία, την ανθρώπινη αξιοπρεπή ζωή και την καταλλαγή όλων των ανθρώπων του σύμπαντος κόσμου για να δοξάζεται εν ειρήνη το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος εις τούς αιώνας των αιώνων.

Με πατρικές ευχές και εν Κυρίω αγάπη

† Ο Κρήτης Τιμόθεος, Πρόεδρος
† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλος
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμος
† Ο Κυδωνίας και Aπoκoρώνoυ Ειρηναίος
† Ο Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος
† Ο Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος
† Ο Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος
† Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας